Betting I travsport

Travsport, betting och odds

Spel och dobbel, betting och odds. Alla är det termer inom hasardspel och vadslagning. Så fort man satsar pengar på något spel är det fråga om någon form av vadslagning. Lämnar man in en tipskupong eller en V75:a slår man vad om att de man prickat för ska vinna. Fast ännu mer blir det vid en satsning på ett specifikt objekt i en särskild match eller ett enda lopp. Det kan vara en satsning på vinnare eller plats i ett travlopp, då bettar man att det ska gå si eller så. Platsspel betyder att den häst man spelar på ska placera sig etta, tvåa eller trea. Totalisatorn talar om vilket odds just denna häst, men även de andra deltagande hästarna, har. Totalisatorn uppfanns i Frankrike och fyllde 150 år som företeelse förra året. I Sverige är det Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, som står för själva spelandet och även i övrigt organiserar tävlingarna.

Utvecklingen för hästsporten

Den första stora tävlingen inom hästsport var Englands första Derby 1780. Inom galopp anses fortfarande Derbyt vara världens mest prestigefyllda tävling. På den tiden började den moderna formen av hästkapplöpningar ta form, men det skulle dröja cirka 100 år innan det första svenska travsällskapet bildades. Det var Wermlands Trafvaresällskap i värmländska Arvika som såg dagens ljus. Men säg den glädje som varar. 1898 förbjöds totalisatorspel i Sverige och bettingen blev olaglig. 1923 hävdes förbudet och det blev lagligt att spela på hästar. I Stockholm hade tävlingar körts i Brunnsviken men 1927 kom Solvalla att stå klar och tävlingarna flyttades dit. Jägersro blev arenan för landets sista Svenskt Travderby i den tidigare formen som ersattes av nytt. Kanske kan det ha berott på att de tre klassiska loppen vanns av en dansk häst med en tillika dansk kusk. Ordet "derby" hade man således lånat från engelskan och det kom att spridas till andra sportsammanhang som används i exempelvis lokalderby i fotboll. I början av trettiotalet invigdes den då mest nordliga travbanan, Bergsåker i Sundsvall. Idag kör ATG tävlingar på 33 platser i landet. Den nordligaste ligger i Boden och övriga är spridda över landet, bland annat Skrubbs i Visby och Jägersro i sydliga Malmö samt till exempel Årjäng och Åmål.

Olika spel inom trav

År 1959 introducerades spelet V5 och det blev genast succé. Man skulle således spela – betta – på hästar i fem lopp. Alla travbanor kör sina egna V5:or till skillnad mot V65 som infördes 1974. V65 blev en ännu större succé mycket tack vare att man inte behövde tippa rätt i alla lopp för att vinna, 5 rätt räckte. V65 kördes på olika banor och Solvalla var den första. ATG som bildades detta år stod nu för spelandet. 1987 infördes en annan väldigt populär spelform, Dagens Dubbel. Där gäller det att pricka in vinnarna i två lopp som valts ut av arrangören i förväg. För Dagens Dubbel likväl som alla andra spel inom ATG finns en rörlig oddssättning. Det innebär att utdelningen är procentuell i förhållande till insatsens storlek och summan av alla aktuella spel. Spelarna får hålla tillgodo med en viss procentsats av de totala insatserna och så ska detta fördelas proportionellt för gjord insats. Motsatsen till rörligt odds är således fast odds. I Sverige kan man i stort sett endast finna sådana i Svenska Spels Oddset. Svenskar kan dock även spela fasta odds på hästar hos spelsajter på nätet. Dessa spelbolag räknas som utländska fastän de egentligen är genuint svenska. Att det förhåller sig så är att lagen förbjuder dessa spelbolag att ställa sina servrar i Sverige. Således blir dessa stationerade på andra platser, som exempelvis Malta eller Gibraltar. Dessa länder finns inom EES och ger licens till spelbolag samt kontrollerar dessa. Vem som helst i Sverige kan spela hos dessa fastän staten nog helst ville förbjuda det. Men det kan de inte på grund av cyberrymden och att allt sköts inom EES/ EU:s reglemente.