Bettingens historia inom travsporten

Från England till Frankrike och Sverige

Den engelska hästsporthistorien är förmodligen den äldsta med organiserade och reglerade tävlingar. Redan från början skall vadslagning ha förekommit på dessa race. Den förste bookmaker som noterats var Harry Ogden som startade sin verksamhet omkring 1790. Den form av spel som anordnas av bookmakers då och nu, samt hos de sportsbook vi idag har på nätet, är fasta odds det förhärskande. Detta innebär att den som sätter ut spelet tar vissa risker och måste därmed kalibrera sina odds skickligt. Förr i tiden förekom mycket fusk och missbruk av systemet, vilket medförde många klagomål och gav även upphov till kriminellt beteende. På 1800-talet var galopp en stor tävlingssport även i Frankrike. I Paris grodde missnöjet över lurendrejeriet inom vadslagning, vilket ledde till att totalisatorn skapades. Detta system innebär att av den totala omsättningen i ett lopp utbetalas en viss del till de vinnande vaden. Det går till så att om vi ponerar att 100 000 kronor satsats på vinnare i ett lopp fördelat på dess 10 hästar. De som satsat på någon av de 9 förlorande hästarna. Cirka 70 000 kronor fördelas proportionerligt på de vinnande insatserna. Resterande pengar betalar prispengar till loppets vinnande häst samt till omkostnader för spelets och banans skötsel.

Totalisatorns uppfinnare

Den som uppfann systemet med totalisator var en fransk ingenjör som hette Joseph Oller. Det anses att totalisatorns införande var en viktig grundsten för hästsportens fortsatta utveckling. Systemet med bookmakers ger inte hästsporten i sig någon större ekonomisk återkastning. I England där bookmakers är det ännu största systemet återbetalas inte särskilt mycket till hästsporten, bookmakers och spelarna tar lejonparten av omsättningen. Som jämförelse kan man se på Frankrike där totalisatorn ger hästsporten fyra gånger så mycket som engelska motsvarigheter får. I Sverige går en del av satsade pengar inom travets vadslagning till ATG. Detta är ett bolag som kan sägas står som sammanhållande för all trav-och galoppsport inom landet, och utläst står det för Aktiebolaget Trav och Galopp. Bolaget kan även betraktas som en garant för hästsportens utveckling för alla parter, hästägare, tränare, kuskar och även för de som satsar pengar på de olika spelformerna. I Frankrike finns en liknande organisation, PMU.

Hästsport över hela världen

Trav och galopp förekommer mer eller mindre i de flesta av världens länder. De stora inom travsporten är USA, Frankrike och Sverige. Dessa följs av Norge, Finland och Italien. Trav förekommer dessutom i Danmark, Holland och Belgien. Galopp förekommer i fler länder men är störst i England och USA. Men då spel blivit mer internationellt genom internet kan man idag inte riktigt säga var de flesta spelen läggs. Mycket av oddsspelet förekommer inom de sajter som anordnar sportsbook där trav och galopp är en eller två teman. Odds sätts under vissa förutsättningar och skall locka och inte avskräcka till spel. Ett alltför lågt odds för en osäker häst gör att rutinerade spelare avstår. En säker vinnare kan däremot ha ett mycket lågt odds och ändå bli spelad. Den som vädrar sensation, att en högoddsare skall vinna lockas av bästa oddset. Därför kan det vara klokt att sondera terrängen, kolla upp olika nätsajter för att hitta den som bjuder högst. Man kan även jämföra med vad totalisatorn gav för vinnare i det specifika loppet. Indikationer ges genom det elektroniska systemet men blir inte helt fastställt förrän loppet startat.

Lopp för eliten

I Sverige inleddes hästsport i ordnad form i början av 1900- talet. Jägersro i Malmö är den äldsta banan och fortfarande en av landets största. Solvalla i Stockholm kallas för travets mecka och är den största anläggningen för trav i Norden. Här samlas stora delar av landets och även grannländernas hästar, tränar och kuskar till tävlingar året runt. Det största evenemanget är Elitloppet som körs i maj varje år sedan 1952. Under en helg i maj samlas tiotusentals traventusiaster för att beskåda spektaklet. Oftast deltar hästar från USA, Frankrike, Italien och Norge förutom de svenska essen för att göra upp om miljoner i prispengar. Även totalisatorspelet brukar slå rekord denna helg.