De bästa svenska travhästarna genom tiderna

Det är inte helt lätt att jämföra travhästar från förr och nu då det har hänt så otroligt mycket inom aveln. En superhäst från 50-talet skulle nog ha svårt att hävda sig mot dagens travhästar, men om man jämför dem med sina samtida motståndare blir det enklare.

Varmblod eller kallblod

De flesta hästarna som används inom travsporten är varmblod. De avlas fram för att trava snabbt men kan även användas som ridhästar. Utseendet spelar här inte så stor roll utan det är snabbheten som premieras. Då man vill ha en mer robust travare är det vanligt att man avlar in ett kallblod bland varmbloden. De flesta av de svenska berömda hästarna är dock varmblod.

Frances Bulwark

Den första av de berömda travhästarna, Frances Bulwark, blev legendarisk. Många som inte hade någon insikt i eller ens minsta intresse av travsport kände till namnet Frances Bulwark. Hon tränades och kördes av en annan legendar inom travsporten, Sören Nordin, på hans hästcamp i Rö som ligger i Roslagen. Frances Bulwark ställde upp i 130 lopp och vann 80 av dessa, en svårslagen segersvit även med moderna mått mätt. Frances Bulwark kom även att bli den första svenska hästen som vann Elitloppet på Solvalla 1953. Med sina 80 segrar sprang hon in 591 420 kronor i prispengar. Idag ligger dock förstapriset vid de stora tävlingarna på en miljon kronor, för ett enda lopp.

Som kuriosa kan nämnas att Frances tillsammans med ett av sina föl fick vara med i "Hylands Hörna", ett TV-program som alla som är medelålders minns. Det var det enda underhållningsprogrammet som gick i svensk TV:s enda kanal på prime time på lördagar. Alla såg det.

Victory Tilly

En annan berömd svensk travhäst är Victory Tilly. Han lyckades slå ett rekord och bli den snabbaste någonsin då han den 3 augusti 2002 travade en kilometer på 1.08,9 på The Meadows Racetrack i New Jersey i USA. Victory Tilly blev därmed världsrekordhållare genom att komma under drömgränsen 1.09,0, och i och med detta blev han den första svenska häst som slog ett världsrekord.

Den bästa säsongen för Victory Tilly var för övrigt året 2000 då han vann Åbys stora pris, Oslo Grand Prix och det prestigefyllda Elitloppet på Solvalla. Victory Till följd av detta blev Tilly föga förvånande utsedd till Årets Häst. Hästens tränare och kusk var den legendariske Stig H Johansson och han menade att Victory Tilly var den bästa häst han någonsin hade kört och tränat. Victory Tilly är också den svenska häst som sprungit hem mest med prispengar, hela 37 miljoner kronor.

Ego Boy

Ego Boy var ingen vanlig dalahäst, även om han kom från Orsa. Han föddes 1967 och hade sin storhetstid under åren 1970 till 1974 då han avled. Han utsågs till Årets Häst både 1971 och 1973.

 Ego Boys bästa år var 1973 då han lyckades vinna 18 lopp av de 23 han startade i. Hans förmåga att vinna stort gjorde honom mycket känd och bidrog starkt till att göra travsporten populärare. I Elitloppet på Solvalla 1973 ledde Ego Boy efter ett varv och publiken började skandera: "Oj, oj, oj, Ego Boy!".

 Han ligger begravd på Rättviks travbana och varje år kör man ett lopp till hans ära kallat Ego Boys Minne.

Ina Scot

Stoet Ina Scot vann många av de lopp hon startade i. Hon lyckades bland annat med bedriften att vinna 31 lopp i följd. 1995 ställde hon upp i Prix d'Amérique med Helen A Johansson i sulkyn. Hon vann titeln och lyckades även skriva in sig i travhistorien då det var första gången en kvinnlig kusk vann Prix d'Amérique.