Elitloppet 2016

Elitloppet är en årlig tävling som hålls på Solvalla, och som har en historia som sträcker sig tillbaka till 1952 men hette då Jubileumsloppet. Faktum är att Elitloppet är en av världens största travtävlingar och en höjdpunkt under året för den som är travintresserad oavsett om det kommer till att spela på hästar eller om bara ett travintresse finns.

Upplägg och genomförande
 

Inför elitloppet så bjuds ett begränsat antal hästar in för att delta i tävlingen, närmare exakt 16 hästar. Det körs två försökslopp och de fyra bästa ekipagen eller hästarna i varje försök går vidare till final. Hästen med bästa tiden gör att kusken som kör hästen får välja startspår tidigare, vilket kan ge en mycket bra fördel och därmed också bättre chanser att vinna loppet, som normalt körs några timmar efter försöksloppen. Alla loppen går i trav och är en engelsk mile. Prissumman till det ekipage som vinner loppet är tre miljoner svenska kronor.

Det är dock inte bara kusk eller häst som kan åka hem från elitloppet med mer pengar på fickan. Loppet kan ge åskådarna som satsat på rätt häst och kusk ett ordentligt tillskott i kassan. Speciellt om det satsats på en högoddsare som går och vinner.

Vinnare och odds
 

För den som spelar på trav är Elitloppet ett måste oavsett om man är på plats och spelar live eller om det är satsningar som sker online på Internetcasinon. De flesta spelare har noggrant, och sedan kanske ett år tillbaka, i många fall flera år tillbaka, studerat och analyserat hästarnas form, skador, framgångar och motgångar. Studerat kuskarnas insatser, vilken form de befinner sig i och om de varit framgångsrika eller inte. Med hjälp av denna information är det dags att satsa på ekipaget som skall vinna. 2016 plockade Örjan Kihlström hem loppet med hästen Nuncio och det ekipaget hade ett odds på 3,10. Förmodligen mångas favorit. 2011 så tog dock Joakim Lövgren och hans häst Brioni hem loppet med ett odds på 27,06 och de som gjort en ordentlig satsning på det ekipaget kunde ta semester ett tag och njuta av en riktigt fin vinst.

Både svenska och utländska
 

I början av elitloppets historia var det mest svenska hästar som deltog och därmed mest svenska vinnare men detta kom snart att ändras när franska hästar började delta och vinna. Dessa skulle sedan också få konkurrens av amerikanska hästar som kom starkt. Även italienska och tyska hästar har tävlat och vunnit lopp genom tiderna och det är nu mera mer upp till ekipagen än till länderna, vilken häst som skall vinna loppen.

Diskad för doping

2006 var det många som tyvärr tog ut segern i förskott och jublade över vinsten då Jag de Bellouet vann Elitloppet men diskvalificerades för doping och var tvungen att överlåta segern till tvåan efter att man konstaterad att hästen var dopad. Även de som satsat på tvåan fick sätta seger champangen i halsen då även denna häst diskvalificerades, också i detta fall på grund av doping. Trean Conny Nobell, som från början sprungit in på tredje plats, tog därmed hem segern.