Jägersro – Sveriges äldsta hästsportanläggning

I sydligaste Malmö ligger Jägersro, Sveriges äldsta anläggning för hästsport. Den har hunnit vara med i nästan 110 år, och har under sin tid fått se både ett och annat. Jägersro är än idag en av Sveriges största anläggningar för trav och galopphästar, där både träning och tävlingar arrangeras.

Jägersro – en mycket varierad bana

Öster om centrala Malmö ligger Jägersro villastad, och precis bredvid ligger Jägersro travbana. Anläggningen är tillsammans med Solvalla, Bergsåker och Åbytravet en av de största travbanorna i Sverige. Arenan grundades 1907 avChristian Lauritz Müller, som var en av Malmös främsta byggmästare, och ligger i stadsdelen Husie. Jägersro öppnade för första gången den 20 maj och anläggningen klassas som Sveriges första landsbana. Banan är unik på så sätt att det är den enda i Sverige som huserar både galopp och trav. Galoppbanan går runt arenan på travbanans utsida. Jägersro är nummer två som galoppbana efter Täby Galopp.

Jägersros travbana är runt 1000 meter lång, med ett upplopp på 190 meter. Dess bredd är 23 meter, vilket är väldigt generös. Någonting som är lite speciellt för just Jägersro travbana är att startbilen vid autostarten har en vinge som är vinklad, och därför får hästarna i ytterspåret en liten fördel. Banan har ingen open stretch, alltså ett extra innespår på upploppet. Jägersro är en allvädersbana, även kallat en "dirt-trackbana". Den är gjord av sand och jord, och det tävlas på den under alla typer av väder och förutsättningar. Vanligtvis löper tävlingssäsongen på banan från början av mars till slutet av december. Årligen anordnas över hundra lopp i allt från ponnylopp, ponnytrav, galopp och trav.

Hugo Åbergs Memorial

Det publikmässigt största travloppet Jägersro anordnar är Hugo Åbergs Memorial. Det körs alltid sista tisdagen i juli, och är öppet för deltagare från hela världen. Detta gör att det är en tävling för travsportens världselit. Det brukar dyka upp runt 20 000 åskådare till anläggningen under Hugo Åbergs Memorial. Namnet har loppet fått efter Hugo Åberg, en man som var verksam som byggmästare i Malmö. Han var en stor tillskyndare av travsporten i staden och efter hans död ville man hedra honom. Han var under sitt liv en essentiell del av travsporten i Malmö och på Jägersro, samtidigt som han var ordförande för Svenska travsällskapet fram till sin död. Därför fick han efter sin död ett elitlopp till sin ära.

Svenskt Travderby

Idag anordnar Jägersro ett flertal olika arrangemang. På anläggningen anordnades det första Svenska Travderbyt, som kördes för första gången den första söndagen i september 1928, och som sedan dess årligen har fortsatt att köras den första söndagen i september varje år. Det är ett lopp för de allra bästa svenskfödda travhästarna som är fyra år. Vinner man Svenskt Travderby erhåller man en lejongul derbykavaj, vilket ses som väldigt prestigefyllt. Tävlingens distans varierar mellan 3 000 och 3 200 meter. Många framgångsrika hästar har genom åren vunnit Svenskt travderby, till exempel hästarna Victory Tilly, Queen L och Ina Scot.

Svenskt Derby

Andra nämnvärda travtävlingar som anordnas på Jägersro är bland annat Svenskt Derby, som äger rum i augusti. Tävlingssträckan är 2 400 meter, och är endast för hästar som är tre år gamla, vilket innebär att en häst endast kan delta en enda gång. En speciell grej under Svenskt Derby är att den mest originella och tjusigaste hatten i publiken utses under dagen.

Aktiviteter på Jägersro

Anläggningen har i dagsläget runt 250 000 besökare varje år. Dess verksamhet består därför till stor del också av att utbilda folk inom hästsporten, och de anordnar utöver tävlingar också vuxen- och ungdomsutbildningar samt gymnasieutbildning. Anläggningen har dessutom lovaktiviteter, sommarläger, mässor, konferenser och nöjesevenemang, samt restaurangverksamhet med utsikt över banan. Ett brädspel har också döps efter anläggningen.