Några fakta om elitloppet, odds på hästar och ATG

Elitloppet är det största travloppet i Sverige och ett av de största i världen. Det är därför förståeligt att det får oerhört stor uppmärksamhet. Det är dock långt ifrån alla som verkligen vet vad Elitloppet är för något. Elitloppet är ett lopp med minst sagt gamla anor, vilket är en stor anledning till att det fått en klassisk stämpel. Första Elitloppet kördes redan 1952. Det körs alltid sista söndagen i maj.

Totalt är det 16 hästar som ställer upp i Elitloppet. Dessa hästar tillhör den absoluta toppen i världen och det är något som ger Elitloppet det där lilla extra. De 16 hästarna delas in, via lottning, i två försökslopp, 8 i varje lopp. För att gå vidare till finalen krävs det att ekipaget placerar sig bland de fyra bästa i sitt försök. Finalen avgörs senare samma dag. Det är verkligen en heldag med trav när det gäller Elitloppet. 

Så sätts oddsen på hästarna

Oddssättarna utgår från vilka chanser de anser att hästarna har att placera sig på olika positioner. Grundregeln är att ju sämre häst du satsar på desto högre kommer oddset, och utbetalningen, bli om den hästen lyckas vinna. Samtidigt finns det fördelar med att satsa på lite säkrare alternativ. Chansen att du får utdelning på din vadslagning är betydligt högre.

Det har dock hänt flera gånger att hästar med relativt höga vinstodds tagit hem segern. 2011 vann Brioni med Joakim Lövgren som kusk. Vinnaroddsen var otroliga 27,06. De som satsade på Brioni inför det loppet fick en rejäl utdelning på sin insats.

Spela online eller på plats

När det kommer till Elitloppet har du flera spelalternativ att välja mellan. De som har biljett till Solvalla, där Elitloppet hålls, väljer oftast att spela där. Att gå runt på Solvalla och spela på plats ger en särskild känsla. Det är verkligen något speciellt med att vara på travbanan under Elitloppet. Det råder en upprymd, festlig stämning, en riktig folkfest och det har verkligen blivit en svensk klassiker man inte bör missa. Det reser folk från hela världen för att uppleva ett av världens största travlopp under Elitloppshelgen.

Ett annat alternativ är att gå till ett ATG-ombud och lägga ditt bet där. Fördelen med det kan vara att man kan få tips av andra spelare och av ombudet.

Ett tredje alternativ är att göra det online. Då går du helt enkelt in på ATG:s hemsida och följer instruktionerna där. Det går snabbt och smidigt att spela på nätet och du behöver inte ens lämna ditt hem för att göra det.

Vilket alternativ som passar just dig kan bara du veta. Att det finns flera alternativ att välja mellan gynnar dock spelarna och främjar spelet.

ATG

ATG är det samverkansorgan i Sverige som är ansvarigt för spelen på hästtävlingar i landet. Det är Svensk Travsport tillsammans med Svensk Galopp som äger ATG. Ett viktigt uppdrag som ATG har är att främja hälsosamt spelande och stävja spelmissbruk. För att det verkligen ska ske utser staten hälften av styrelsemedlemmarna i ATG.