Solvalla

Solvalla är en av de travbanor som man förmodligen hört talas om även om man inte är intresserad av travsport. Om man ser till publik och antalet travtävlingar är det Nordens största bana, men också en anläggning som erbjuder betydligt mer än hästtävlingar.

Många lopp att se

Mest känt utanför travvärlden kanske banan är för att Elitloppet, en av världens största travtävlingar, körs där. Ett travlopp som Elitloppet är ett stort evenemang som inte endast innehåller trav. Det pågår tävlingar och uppvisningar hela dagen, eller i fallet Elitloppet, en hel helg. Men Solvalla erbjuder inte bara stora lopp. Under 2015 körs nästan hundra travtävlingar och de erbjuder en mängd olika kringaktiviteter. Spelande på hästar har utvecklats till en mängd olika former och vissa dagar är det de mindre kända hästarna och kuskarna som tar plats på banan, andra dagar är det ponnytrav, amatörkuskar eller eliten av travhästarna som finns att titta på. Naturligtvis är de större arrangemangen en blandning av alla sorters lopp och i fallet med de allra största evenemangen så erbjuds också uppvisningar och arrangemang som har mindre med trav att göra men desto mer är tänkta att erbjuda underhållning. Under sommarsäsongen kan stora tävlingar vara rena folkfesterna med entusiaster som tar med sig campingbord och stolar för att bulla upp med sill, potatis och annat längs raksträckan där det går att sitta i gräset nära banan.

Mervärde för den intresserade

För den som vill komma nära och se mer än bara travloppet finns mycket att välja på. Det går att boka en guidad tur av stallbacken och få se arenan från kuskarnas och tränarnas sida. Har du tur kanske du träffar en kusk eller tränare du kan byta några ord med, eller kanske passerar du förbi din favorithäst när den är på väg till eller från stallet. Att själv få rida en häst är en dröm för många travbitna, en dröm som tämligen enkelt går att uppfylla för på Solvalla kan du boka en tandemsulkykörning. Du får göra i ordning hästen och köra två uppvärmningsvarv innan det är dags för ett lopp i nästan full fart. Det är hästar och instruktörer från Solvallas travskola och specialdesignade sulkys som gör det möjligt att erbjuda vem som helst möjligheten att få uppleva spänningen på travbanan. Att det ändå inte kan gå i riktigt samma tempo som när det tävlas beror helt enkelt på att hästen drar en dubbel börda, men loppet går snabbt nog för att ändå känna på hur det känns att tävla inom travet.

Travskolan

Solvalla travskola erbjuder kurser på alla nivåer från nybörjare till den som har ambitioner att tävla och träna travhästar. Kurserna finns anpassat till alla åldrar. Aktiviteter för fritidsbarn är tänkt att väcka intresse för travsporten och en nyfikenhet att gå kurserna riktade till barn och ungdomar (från sju år) som i sista steget leder till licens för ponnytrav. Det finns gymnasieprogram som ofta kan ge jobb inom branschen direkt efter avslutad utbildning, men också kurser riktade till vuxna på amatörnivå. Det krävs inga förkunskaper för att gå steg ett i utbildningarna och under kursens gång lärs det ut allt du kan tänkas behöva kunna om travhästar inklusive att sko hästarna och vårda dem för enklare skavanker.

Andra aktiviteter kring travbanan

Som så många andra arenor erbjuder Solvalla idag såväl barnkalas som möhippor och svensexor där aktiviteterna rör sig kring trav och travhästar – allt anpassat till vilken hästvana deltagarna har, men även till att hästar och deltagare ska kunna umgås på ett säkert sätt. Paketen skräddarsys för att passa varje grupp men innehåller någon slags hästaktivitet kring travskolan och dess körplan för att kombineras med allt från medhavd matsäck till en lyxig trerätters serverad på restaurangen. Konferens- och mässverksamhet är också något som växer på Solvalla. Givetvis arrangeras företagsevent på liknande sätt med olika slags hästaktiviteter inkluderade och där allt från Afterwork till heldagskonferenser skräddarsys efter företagets önskemål.

Solvalla är en travbana som har det mesta, men så är det ju också vår nationalarena för travsport med kontor för såväl Svensk Travsport (ST) som Aktiebolaget Trav & Galopp (ATG) och dess dotterbolag Kanal75. Alltihop inrymt i Hästsportens hus, som ligger i anslutning till arenan. På Solvalla finns hjärtat i svensk travsport.