Svenska travbanor

Trav har under senare tid blivit en populär sport i Sverige och det finns totalt 33 travbanor i Sverige. Från Jägersro i söder till Boden i norr. Det finns alltså travbanor utspridda över hela landet. Det anordnas även tävlingar utan spel på mindre banor runt om i landet i så kallade bygdetrav.

Varmblod och Kallblod

I Sverige så tävlar vi med två raser av hästar, kallblodiga och varmblodiga travhästar. Varmblodiga hästar tillhör dock majoriteten då cirka 90 procent av loppen som körs på ett år är för varmblod. Sverige räknas som ett av de tre ledande länderna inom travsport jämte Frankrike och USA, och det finns många framgångsrika kuskar, hästar och tränare runt om i världen som kommer från Sverige.

Här i Sverige så körs det travlopp 364 dagar om året, alla dagar förutom julafton. Det blir sammanlagt cirka 870 tävlingsdagar och nästan 9 000 lopp, och bara under år 2015 så gavs det ut nästan 850 miljoner kronor i prispengar till hästägare.

Solvalla

Solvalla är den största travbanan i Sverige, och den allra största i hela Norden. Den sista söndagen i maj varje år så kör man Elitloppet på Solvalla, som är det främsta sprinterloppet i hela världen och som lockar upp till 30 000 besökare. Man kör även en mängd andra stora travlopp så som Jubileumspokalen, Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Trav-Kriterium.

E3

Travbanorna i Eskilstuna, Färjestad, Örebro, Bergsåker, Romme och Gävle är alla med och är värdar för E3 som är ett så kallat insatslopp för 3-åriga varmblod. Ett insatslopp innebär att hästägarna betalar en insats för att vara med att tävla, insatsen går sedan till prispengarna. E3 har två finaler varje sommar, en som är 2140 meter och en som är 1640 meter. Den längre sträckan brukar köras i månadsskiftet juni-juli och den kortare sträckan brukar köras mitten av Augusti. Finalbanan alterneras mellan de olika städernas travbanor.

Jägersro

Jägersro är Sveriges äldsta travbana då den invigdes redan år 1907 och är även Sveriges sydligaste travbana. Det är även den enda bana som har både trav och galopp då travbanan är omgiven av en galoppbana. Jägersro är en av Sveriges största travbanor och den första söndagen i september varje år så avgörs här Svenskt Travderby. Man kör även en mängd andra lopp på Jägersro vilket gör det till en av de mer kända travbanorna i Sverige.

Sverige är alltså en av de ledande nationerna inom travsport och har en mängd utmärkta banor som visar varför. Genom att de finns utspridda över hela landet så är det inte enbart begränsat till en del av landet, utan finns tillgänglig för hela landet att njuta av.