Travsport i Sverige

Lär dig grunderna inom svensk travsport och dess spelformer

Det förefaller sig naturligt att hästsporten är stor i Sverige. Vad annat kan man vänta sig av Europas näst mest hästtäta land efter lilla Island? Tillsammans med USA och Frankrike är Sverige störst när det kommer till hästsport. Runtom landet körs det trav på hela 33 olika banor så som Solvalla, Axevalla och Jägersro ända nere i Malmö.

Trav och galopp innehåller en puls, tempo och intensitet som få andra sporter kan skryta med. Svenska folket håller definitivt med eftersom V75 är den näste största spelformen i landet. Den högsta vinsten någonsin inom V75 är hela 67 312 633 kronor!

Det är omöjligt att tala om hästsporten i Sverige utan att samtidigt tala om ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) som är travsportens samverkansorgan för spel inom hästtävlingar i Sverige. Det är hjärtat som pumpar in likvid näring i travsporten. Eftersom ATG ägs av trav- och galoppsporten finns det inga privata vinstintressen utan överskottet går direkt till hästsporten och dess många entusiasters fickor. Med andra ord stöder du svensk hästsport när du spelar på ATG.

Ett tillgängligt spel

ATG har sedan 1974 som sitt ansvar att tjäna in pengar till trav- och galoppsporten. Pengarna fördelas mellan prispengar, driften av trav- och galoppbanorna samt tränar- och uppfödarpremier och andra övergripande behov inom hästnäringen i landet.

ATG:s tillstånd att bedriva spel kommer direkt från regeringen. Ett synligt tecken på detta är att hälften av styrelsens medlemmar i ATG (ordförande inkluderad) tillsätts av staten. Utöver detta granskas man av Lotteriinspektionen vilket innebär att det är tryggt och säkert att spela hos ATG.

Det är ATG som etablerade V65 som var den första spelformen som kunde spelas utanför banorna. En gång i tiden var det landets postkontor som agerade ombud men tiderna ändras och i dag är postkontoren ersatta av 1900 privata ATG-ombud. Få spel är så integrerade i samhället och har en sådan naturlig plats i vardagsmiljön som ATG. Utöver alla ombud är ATG ännu mer tillgängligt genom internet som gör att du i dag kan följa loppen från din mobil eller dator. ATG är alltså inte bara populärt utan även otroligt tillgängligt.

Mångfacetterat spelande

I sin grund är trav- och galopp enkelt att förstå men för att tippa alla rätt och få ut stora vinster är det en fördel att få förståelse för sporten. Det är ett spel där det finns utrymme att bli bättre inför varje nytt spel men samtidigt som det finns utrymme för kunskap, erfarenhet och förmåga spelar även tur in. Det är trots allt det som gör saker spännande! Inget kan vara säkert förrän varmbloden är över mållinjen.

ATG är mångdimensionellt eftersom det erbjuder ett brett spektra av sätt att spela och vinna. Det finns de klassiska spelen som till exempel V75, V86, V65, V5 och V4 där det handlar om att avgöra vilka hästar som vinner på olika mängder lopp, sen finns Dagens Dubbel, Tvilling och Trio som är mer specifika i sin önskemål om vad man skall tippa rätt på. ATG:s hemsida har mer information om varje spel.

För den som bara vill spela och inte bygga strategier finns Harry Boy där du väljer spelform samt belopp och låter Harry välja hästarna baserat på expertanalyser. Harrys påsar erbjuder färdiga paket eller kan man prenumerera på den tillförlitliga tipsaren. Skulle inte det duga eller om man vill ha mer spänning i vardagen kan man även låta slumpen regera i virtuell racing som är årets nya satsning från ATG. Som sagt, ATG har något för alla smaker. Det är sannerligen den den mest levande spelupplevelsen.